ABD merkezli bir araştırma sonucuna göre 12 yaşındaki çocukların yüzde 65’inin bugünkü iş türlerinden çok daha farklı iş tanımları ve profilleriyle karşılaşacaklarını belirtiliyor. Ayrıca çalışma, yeni neslin değişen meslek grup ve algılarına adapte olabilmesi için 21.yy becerilerine yönelik eğitim modeline de dikkat çekiyor.
Öğretmen tanımı değişiyor mu?
Eğitim camiası tarafından çokça tartışılan konular arasına girmeye başlayan 21.yy becerileri, yeni nesil eğitimin önemli kodlarından biri olarak görülmeye başladı. Bu değişimin en kısa süre içerisinde yakalanması ve eğitim kurumlarında uygulanarak, yeni neslin geleceğe hazırlanması gerektiğine inanılıyor. Bunun için öncelikli olarak eğitici kadroların 21.yy becerilerine sahip olmasının önemine değinilerek, öğretmenlikle ilgili yeni tanımlamaların yapılmasının zorunluluğuna işaret ediliyor.
Öğretmen: Mesleği bilgi veren kişi
Bugünün öğretmeni “bilgi veren kişi” olarak tanımlanıyor ve salt bilgiye sahip öğretmen modelinin bilgiye ulaşım araçlarının arttığı ve farklılaştığı bir dönem içerisinde işlevsiz hale gelebileceği düşünülüyor. Bu nedenle öğretmenlik kavramının ve vazifelerinin yeniden tanımlanmasının zaruri olduğu fikri ön plana çıkıyor. Artık öğretmenlik kavramının salt bilgi sahibi olan ve bilgi veren sınıftan çıkarılarak, 21.yy becerileri ile donatılmış ve 21.yy öğretmeni olarak tanımlanabilecek bir seviye erişmesi gerektiğine yönelik hakim görüş kabul ediliyor.
21.yy öğretmeninin özellikleri çizildi
Çocukları yeni inşa olunan bir geleceğe bugünden taşıması gereken öğretmenlik mesleğinin 21.yy becerilerine adapte edilmiş özellikleri ve ilkeleri belirlendi. Bu ilkelere sahip öğretmenlerin hem günümüzde hem de ileriki dönemlerde daha fazla tercih edilecek. Kendisini 21.yy becerileri ile donatan ve bu yöndeki atölye veya eğitimlere katılan öğretmenlerin yeni nesil eğitim kurumları açısından çok daha değerli olacakları ifade ediliyor. 21.yy öğretmeni ile ilgili belirlenen kriter ve esaslar ise şunlar:
- Yaşam boyu öğrenme felsefesine sahip
- Değişime direnmekten kaçınan
- Yeni gelişmeleri takip eden
- Teknolojiden faydalanan
- Soru soran ve sormaya teşvik eden
- Bilgi ve medya okuryazarı olan
- Bilgi teknolojilerine hakim olan
- Öğrencilerine kritik söylem becerileri kazandıran
- Yaratıcılığı teşvik eden
- Öğrenme ağı oluşturabilen
- Öğrencisini tanıyan
- Öğrenme sürecini kapsamlı şekilde planlayan
- İnisiyatif almayı teşvik eden
- Takım çalışmasını bilen ve etik kuralları önemseyen
- Girişimci ve liderlik özelliklerine hakim
- Kaynak kullanımı yönetebilen
- İşbirliğine önem veren
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.