İşe başvurmadan önce özgeçmiş hazırlamanın tüm inceliklerini öğrenmek, fark edilme kat sayınızı elbette ki artırır. Ancak buradan çıkarılacak sonuç şu değildir: dikkat çekmek için her şey mubah ve ne kadar abartılı özelliklere yer verirsem o kadar şansım artar. Bu kural asla doğru değildir ve mülakata çağrılma şansı yakalasanız bile, yazılı olan özelliklerinizle gerçekte olan arasındaki farkın anlaşılması halinde mahcup olunabilir.
Nasıl hareket edilmesi gerekir?
Öncelikle şunu net bir şekilde söylemek gerekir. Çalışmak istenilen pozisyon, yani başvurulmak istenilen işle ilgili yazılan detayları iyice okumak gerekir. Birçok işveren nasıl bir kişiyi istihdam etmek istediğine dair detayları iş ilanında verir. Bu ilana göre bir özgeçmiş hazırlamak ve dolayısıyla da yetenekleri ilana uygun ve paralel şekilde belirlemek, doğru bir özgeçmiş hazırlama yöntemidir. Yapılmaması gereken şudur: pozisyonla hiçbir ilişkisi olmayan bir yeteneğin sanki çok gerekliymiş gibi ön plana çıkarılması. Mesela, editörlük ilanı için yetenekler kısmına çok iyi yemek yaparım demek laf kalabalığıdır. Bunu bir catering firması için yazmak doğru olabilir.
Öne çıkan kapsayıcı yetenekler neler?
Pozisyon odaklı yetenek yazımına dikkat etmekle beraber 21.yy elemanından beklenilen bir dizi beceriler ve yetenekler vardır. Bu yetenekler, kapsayıcıdır ve işveren için bir velinimet mesabesindedir. Dolayısıyla yetenekler kısmı ile ilgili alana yeni yüzyıl becerilerini ve yeteneklerini yazmak önemlidir. Bunu ispat edecek sertifika sahibi olmanız da çok daha etkili bir özgeçmiş ortaya çıkarır.
Beceriler arasında iletişim ile ilgili kısma yazılabilecek yetenekler şöyledir: etkili sunum ve ikna yeteneği, hem yazılı hem de sözlü iletişim becerisi, takım çalışmasına yatkınlık ve grup tartışmalarına etkin şekilde katılma.
Yine en çok aranan veya beklenilen beceri ve yetenekler arasında araştırma/incelemeye dair hususlar dikkat çekicidir. Bu alana dair yazılabilecek yetenekler ise şunlar: problemleri görme, analiz etme ve çözüm üretme, yenilikçi düşünme ve yaratıcılık, hedefler oluşturma, projelendirme ve proje yönetimi, kaynak tarama ve bilgi toplama, stratejiler oluşturabilme…
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.