İşyerlerindeki kazaları önlemek ve daha güvenli çalışma ortamın temin edilmesini sağlamak için çıkarılan iş güvenliği kanunu ile firma ve işletmeler denetim altına alındı. Bu denetimler sonucu elde edilen verilen işlenmesi ve iş güvenliğine ait alandaki eksiklerin giderilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmaların bir meyvesi olarak ortaya çıkan İBYS de iş güvenliğinin aktif bir şekilde sağlanmasını amaçlar. Firma ve kurumların iş güvenliğine yönelik tedbir ve uygulamalarını merkezi sistem üzerinden takip etmek ve sorgulamak üzere tasarlanan bir sistemdir.
Sistem neleri içerir? Neleri Takip eder?
Sistem ile birden fazla detayın takip edilmesi ve raporlanması mümkündür. Ancak asıl ana hususlar dört başlıkta toplanır ve anlık olarak takip edilir. Bunlardan ilki, işletmedeki olası riskler ve bu risklere yönelik alınan uygulama önlemleridir. Diğer bir konu da işyerindeki sağlık hizmetlerinin ne derece yeterli olup olmadığına dair husustur. Yine şirkete ait bilgiler de anlık olarak İBYS sistemi üzerinden takip edilir ve makine ekipman gibi demirbaşların sistemdeki kayıtlarına ulaşılabilir. Tüm bunlar kurum içerisindeki ekipmanların çalışan güvenliğini tehdit edici unsur içerip içermediği; ve eğer içeriyorsa ne gibi iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bilgisine erişmektir.
Bu sistemin nasıl çalıştığına yönelik de merak söz konusudur. Sistem bakanlık havuzundaki sunuculara gerekli bilgilerin gönderilmesine dayanır. Firma ve kurumların kullandıkları iş güvenliği yazılımlarına kayıt edilen tüm veri ve bilgiler, aynı zamanda da İBYS’ye aktarılır ve bakanlık sunucularında depolanır. Sistemin kullanımı ve kurulumu gereklidir. Özellikle yüksek güvenlik riski içeren şirketlerin İBYS sistemine bilgi göndermeleri önemlidir.
Henüz iş güvenliği yazılımı kullanmayan işletmelerin bir an önce bakanlık sistemi ile entegre çalışacak yazılımı tedarik etmeleri gerekir. Yine bakanlıkla entegre bir yazılım kullanmayan firmalar da bir an önce sistemlerini bakanlıkla entegre hale getirmeleri lazımdır. Bunun ile ilgili altyapı sistemin hazırlanması ve aynı zamanda da iş güvenliği uzmanı, hekim ve OSB sorumlusunun e-imzaya sahip olmalıdır.
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.