İnsan kaynaklarının önemini kavrayan birçok firma tarafından uygulanan kişilik envanteri testi ile çalışanlara uygun ortamın yaratılması ve eğitim planlamalarının yapılması hedeflenir. Bununla beraber, işe alma sürecinde de uygulanan testler ile kişinin hem iletişim becerileri hem de zihinsel ve duygusal zekası ile ilgili veriler elde edilir. Davranışsal bir test modelini ifade eden kişilik envanteri testinde doğru veya yanlış cevap diye bir şey söz konusu değildir. Amaçlanan, kişiyi tanımak ve hayat görüşü hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Neden ihtiyaç duyulur?
Her firma insan kaynağını etkin ve verimli şekilde yönetme becerilerini geliştirme planları yapar. Personelin verimliliği şirketin başarı ve imajı ile doğrudan alakalı olduğundan dolayı insan kaynakları için geliştirilen yöntemler birçok firma tarafından etkin şekilde kullanılır. Onlardan biri de, kişilik envanter testidir. Bu test ile işe alınacak kişinin gerçekten işe uyum sağlayıp sağlayamayacağına yönelik bir dizi çalışma planlanır.
Sadece işe alım süreci içerisinde değil, terfi ve personel kişilik haritası çıkarmak için de uygulanabilir. Personelini daha yakından tanımak isteyen firmalar tarafından uygulanan test sonuçlarına göre eğitim programları ve etkinlikler düzenlenebilir. Yapılan kişilik testleri ile ölçülmek istenen dört ana bileşim vardır. Bunlardan biri, sosyal becerilerdir. Diğerleri ise; analitik, iletişim, organizasyon kabiliyeti gibi hususlardır.
Uygulama nasıl yapılır?
Şirket ve firmalar tarafından yapılan uygulama eleman ihtiyacı duyulan pozisyonun gerektirdiği niteliklere göre yapılır. Mesela, pazarlama departmanına alınacak eleman için iletişim becerilerinin oldukça iyi olması istenebilir. Bu bakımdan envanter testi ile karşı tarafın iletişim becerileri hakkında bilgi sahibi olunabilir. Proje geliştirme ile ilgili bir bölüm için de analitik düşünme becerilerine daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu nedenle kişilik testleri yapmadan neyin arandığının çok iyi şekilde bilinmesi gerekir.
Kişilik envanteri testi ile doğru pozisyona doğru eleman yerleştirme maliyetleri oldukça düşer. Bir firmanın personel istihdamı için harcanan zaman ve stres oldukça yoğundur. Bu stres sonucunda yanlış kişilerin seçimi ise maliyet kaybıdır. Bu nedenle kişilik testleri ile sürecin çok daha verimli olması sağlanır.
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.