Kurumsal bir firmanın insan kaynağına duyduğu ihtiyacı karşılayan ve bu kaynağın motivasyon, aynı zamanda da performans denetimlerini yapan departmana insan kaynakları denir. Burada ilgili departmana yönelik açıklama yapılırken ürün ve hizmete yatırımın aksine, insan kaynağına yatırımın önemi vurgulanır ve bu bilinçle davranan firmaların kazanımlarından bahsedilir. Ancak bu bilgi veya çizilen çerçeve kesinlikle doğru değildir.
İnsan kaynakları kim içindir?
Bir firma ve organizasyonun iyi bir şekilde çalışmasındaki tetikleyici unsur kar etmektir. Kar etmek için ise, ürün veya hizmetin kalitesinden söz edebilir olmak gerekir. Bunu mümkün kılacak etken, eskisi gibi makine gücü değil, insan yaratıcı gücü ve potansiyelidir. Dolayısıyla, insana yapılan yatırımla hedeflenilen şey; hizmet veya ürünün kalitesini artırmak, pazarlama sürecine pozitif katkı sağlamaktır.
Peki insan kaynakları ne iş yapar?
Şunun altını tekrar çizmekte fayda var. İnsan kaynakları departmanı, şirket misyon ve vizyonuna aykırı hareket edemez. Pazarlama stratejilerini esas odak haline getirir ve bu yönde şirket içerisindeki açıkların giderilmesini sağlayacak personel temini yapar. Salt insana yatırım söz konusu değildir; firmanın ürün ve hizmet portföyünü geliştirecek, kurum kültürüne adapte olabilecek, firmaya değer kazandıracak personellerin istihdamına odaklanılır.
İnsan kaynakları, sadece personel istihdam etmekle yetkili değildir. Her departmandaki personelin etkinliği, yeni elemanların uyum sürecini yönetmek, personelin daha iyi koşullarda çalışmasını temin etmek, performansa olumsuz etkileri olan süreçleri rapor etmek ve düzenlemek gibi farklı vazifeleri bulunur. Bazı işletmelerde ise, insan kaynakları departmanı bordro ve diğer çalışan özlük işleri ile de ilgilenir.
Ancak insan kaynaklarının asıl vazife ve görev tanımları arasında özlük işlerin yerine getirilmesi bulunmaz. Personelin eğitimi çok önemli bir yer tutar. Bu bakımdan kurumsal eğitimlerin ve bireylerin kendilerini geliştirmelerine yönelik planlamalar yapar. Ayrıca, şirket içerisinde oluşan pozisyonlara uygun kişilerin yerleştirilmesi, pozisyonla ilgili görev tanımlarının net olarak çizilmesi çalışmaları da insan kaynaklarınca yapılır.
Kurumsal organizasyonlar
Kurumsal birliktelik ve kültürü pekiştirmek açısından yapılacak sosyal aktiviteleri düzenlemek ve planlamak da insan kaynakları görevidir.
Bu online eğitimlerimizi incelemek isteyebilirsiniz:
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.