Liderlik tanımları farklılaşabilir ama hepsinin ortak yönünü de içerisine alan tanımı şudur: bir topluma veya organizasyona fayda sağlayan, değişimi yöneten, etrafındakileri ideale ve hedefe yönlendirebilen kişidir. Peki liderlik ne anlama gelir? Liderlik, doğuştan gelen bir yetenek değildir. Sonradan kazanılabilen becerilerden birisidir. Elbette ki yetişme tarzı ve hayattaki deneyimler liderlik profilini artı veya eksi yönde etkileyebilir. Ancak iyi bir lider profiline sahip olmak için ise eksi artı yönlerini belirlemek ve onları terbiye edip geliştirmek de bir liderlik vasfı veya örneğidir.
Neden lider olmalısın?
Lider denilince akla bir spor takımının koçu, firmanın CEO’su veya yerel bir beldenin başkanı gelebilir. Ancak liderlik tanımlanırken herhangi bir fiziksel sınırdan veya makamsal şarttan söz edilmez. Diğer bir ifade ile kişiyi lider kılan ve lider yapan makam değil, becerileridir. Bir kişi, kendi hayatını lider gibi yönetebilme kapasitesine sahip olmak için liderlik ve liderlikle ilgili vasıfları kazanması gerekir. Böylelikle, iş hayatından aile hayatına kadarki her yerde ve şartta nasıl davranacağını, ne karar alabileceğini bilir ve başarılı olur.
Liderlik özellikleri nelerdir?
1. Çevresine karşı ilgilidir.
Bazı insanlar bencil ve aşırı egoisttir. Sadece kendinden bahsetmek ister, başkalarının hikayelerine karşı kapalıdır. Ben merkezli bir hareket eden ev bu nedenle kişilerin sorunlarını, fikirlerini, görüşlerini anlamayan kişiler lider değildir.
2. Sözü eğip bükmez, fikrini yansıtır.
Çoğu başarısız insanın eksikliği sözü eğip bükmesi ve açık sözlü davranmamsıdır. Hayrı denmesi gereken bir yerde evet deme mecburiyeti hissetmek, değersizlik doğurur. Bu ben merkezli bir anlayış değildir. Sonucu negatif olarak bir çözüm önerisine “kabalık olmasın veya bencil gözükmeyelim” kabilinden bir düşünceyle evet demek, liderlik özelliklerine aykırıdır.
3. Doğal davranmayı başarır.
Lideri; kalıplar değil, doğallık yönetir. İşyeri veya farklı toplantı ve aktivite gibi organizasyonlarda, farklı biri gibi davranma yarışı içerisinde olmak yerine, kendi gibi olmayı seçebilen ve bu özgüvene sahip kişiler lider olabilir.
4. Sorumlulukta her zaman yer alır
Mesuliyetten kaçan ve kafasını kuma gömme eğilimi içerisindeki kişiler için lider vasfından söz edebilmek güçtür. Lider profiline sahip kişi mesuliyet almayı ve kendini geliştirmeyi sever, haz duyar.
5. İletişim gurusudur.
Farklı insanları anlamaktan kaçınan, onlarla muhabbeti lüzumsuz gören kişilerin lider olabilmesi mümkün değildir. Lider, her sınıftan ve her fikre sahip insanlarla doğal bir iletişim kurma becerisi ve samimiyetine sahip olmalıdır.
Sen de yukarıdaki özellikleri taşıyorsan veya kazanmak istiyorsan online Liderlik eğitimlerine bakmak isteyebilirsin.
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.