Eğitim Bir Kitle İmha Silahı adlı kitabın yazarı John Taylor Gatto’dur. Yazarın kitabı, baştan aşağıya modern eğitim sistemini eleştirmeye yöneliktir. Ancak buna rağmen MEB tarafından öğretmenlerin okuması gereken kitaplar arasında yer alır. Öyle ki modern eğitim sistemiyle alakalı yazarın şu ifadesi, kitabın bir nevi özetidir: Sadece aptallaştırılıyoruz…
Gatto okulun amacı ile ilgili ne söylüyor?
Kitabı okurken birçok konuda Gatto’ya hak vermemek elde değildir. Ancak bazı satırlarına da karşı çıkacağınızı söylememiz gerekir. Gatto, okulun amacını da kendince değerlendirir ve şu ifadeleri kullanır: Modern eğitimle mümkün olduğunca bireyin tehdit unsuru olmaktan çıkarılması hedeflenir. Özgürlüğü elinden alınır ve standart bir vatandaşlık becerisi öğretilir. Gatto, modern eğitimin amacının egemenliği elinde tutanlar tarafından kurgulandığını ve kendi düzenlerine tehdit oluşturmayacak nesillerin yetiştirilmesinin ana hedef olduğuna değinir.
1. Eğitim Bir Kitle İmha Silahı
Gatto, eğitim ile insanların tüketime kaydırıldığına ve böylece sermaye sahipleri için dönen endüstriyel çarkların güvenliğinin garanti altına alındığını söyler. Aslına bakılırsa, tüketim kültürünü oluşturmak için sadece modern eğitim değil, medya da işlevsel bir şekilde kullanılır. İnsanların ihtiyaçlarından daha fazlasına sahip olmak için çalışmasının nedeni; reklam, diziler ve benzeri medya faaliyetleri ile insana ihtiyacını karşılamakla mutlu olunabileceği değil, aruzlarını tatmin etmekle mutlu olunabileceği mesajı verilmesidir.
Öyle ki yazar, yukarıdaki cümleleri destekleyici bilimsel araştırmalara da kitabında yer verir. Mesela, yüksekokul okuyan kişilerin gazetedeki bir haberin asıl hikayesini ve yayınlanma nedeninin arkasındaki asıl maksadı anlama kabiliyetinin giderek düştüğünü gösteren araştırmaları paylaşır. Bu ve bunun gibi araştırmaları da referans alarak hazırlanan kitap, titiz bir çalışmanın ürünüdür. Okuyucusunu ikna edici verilere yer verilen kitabın her sayfasında hak verilecek birçok tespit var.
2. Kendi eğitim modelini sunuyor
Yazar, modern eğitimi eleştiriyor; ancak alternatif bir eğitim de öneriyor. Bu anlamda, çocuklara verdiği kendi eğitim modelinden bahsediyor. Çocukların en çok sevdiklerini yanlarını yazmalarını, daha sonra da hiç sevmedikleri taraflarını not etmelerini söylüyor. Çocuklara, zayıf noktalarından ilk üçünü düzeltmek için ne yapılması gerektiği sorusunu yöneltiyor. Verilen cevaplar, kayıt altına alınıyor ve uygulama aşamasına geçiliyor. Aynı şekilde de, sevilen noktaların geliştirilmesi için bir çalışma yapılıyor. Bu şekilde çocukların daha dinamik, aktif ve mutlu olduklarına yer veriliyor.
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.