Her ne kadar 1954’de ortaya çıkan bir kavramdan söz edilse de, halkla ilişkilerin gelişimi ve öneminin asıl hissedildiği dönemler 2000’li yıllara denk gelir. Özellikle PR çalışmaları için hem geleneksel hem de dijital tanıtım araçlarının giderek yaygınlık kazanması, firma ve kamu kurumlarının halk nezdinde itibar ve prestij arayışlarına daha fazla önem vermenin marka değerine sağladıkları katkı benimsendi. Geniş kesimler üzerinde olumlu etki bırakmak, itibar ve prestij kazanmak üzerine gerçekleştirilen tüm iletişim çalışmalarının halkla ilişkiler olarak adlandırıldığını ifade edelim.
PR neden önemlidir?
Büyük buhran öncesindeki kitlesel üretim ve tüketim modeli çok fazla sürdürülemedi ve odak noktası insan olan bir pazarlama modelinin geliştirilmesine yönelik ilk adımlar atılmaya başlandı. Post modern bir yapılanmaya doğru yönelen işletmelerin insan duygu ve ihtiyacını karşılayacak ürün tasarımları ile tatmin edici bir alışverişin gerçekleşeceği düşünüldü. Burada ortaya çıkan sorun ise, firma ve markanın insan odaklı hareket eden ve ürünleri veya hizmetleri ile arzuları tatmin etmeyi hedefleyen bir kurum olup olmadığına dair algının yaratılmasıydı. Bu kapsamda halkla ilişkiler ortaya çıktı ve kurumdan hedef kitleye doğru gerçekleşen bir iletişimle marka imajı, prestiji ve sağladığı faydalara yönelik kampanya modelleri oluştu.
Bugün ise PR çok daha geniş bir kulvarı ifade eder ve kurum ile insan arasındaki tek kanallı iletişim modeli çok kanallı bir pozisyona yöneldi. Artık kurumlar için marka konumlandırma ve marka algısını yönetme çok daha kritik bir öneme sahiptir. Aidiyet duygusunu sağlayan markalar geniş sadık kitlelere hitap ediyor ve daha başarılı hale geliyor. Bu sürecin yönetimi için pazarlama ve halkla ilişkiler birimlerinin koordineli çalışması ise anlaşılması gereken bir gerçektir. İletişime kapalı, dijital kanalları kullanmayan, müşteri kitlesine karşı mesuliyet duygusu hissetmeyen, marka algısını yaratıcı etkinlikler düzenlemeyen işletme ve kurumlar PR konusunda sınıfta kalan kesimi ifade ediyor.
PR çalışması nasıl yapılır?
Şirket stratejisi üzerinden her yıl halkla ilişkiler planı yapılması gerekir. Stratejik kavram ve elde edilmek istenilen hedeflere uygun planlar uygulamaya konulur ve bu planlar her finansal dönemde tetkik edilir. Böylece halkla ilişkiler çalışmasının verimliliği yılda dört kez ölçülebilir.
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.