Yıllardır anne ile çocuk ya da dede ile torun arasında yaşanan çatışmalara gerekçe olarak gösterilen, farklı dönemlerde doğup büyümüş olmanın getirdiği farklılıklardan kaynaklanan iletişim sorunlarına dikkat çeken bir söz öbeği var: Kuşak çatışması
Biz bugünkü yazımızda ailede değil, iş yerinde yönetici ile Y kuşağı arasında yaşanabilecek kuşak çatışmasından yola çıktık ve bu konuda bir çözüm üretmeye, sizlere kolaylık sağlamaya çalıştık. Bu yazıda “Y kuşağı nedir, Y kuşağı özellikleri nelerdir ve Y kuşağına nasıl liderlik edilir?” sorularını cevaplayacağız. Gelin hep birlikte inceleyelim!
Önce burada ‘kuşak’ ile kastedilen ne ona bir bakalım.
Belirli dönemlerde doğup büyümüş olan insanlar benzer olaylara maruz kaldıkları, benzer teknolojilere sahip oldukları, genel olarak benzer koşullarda yaşadıkları için bu durum onların kişilikleri, davranış ve tutumları üzerinde büyük bir etkiye sahip oluyor ve bu sayede bu kişiler doğdukları döneme göre ayrı bir segmenti oluşturuyorlar. Buna göre 1965-1979 yılları arasında doğanlar X kuşağı, 1980-1999 yılları arasında doğanlar Y kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanlar ise Z kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Her kuşağın farklı davranış özellikleri ve tutumları vardır.
Kuşakla kastedilenin ne olduğunu öğrendiğimize göre şimdi de yavaş yavaş Y kuşağını incelemeye başlayalım.
Y kuşağının hangi yıllarda doğduğundan az önce bahsetmiştik. Şimdi de biraz Y kuşağı insanlarının özelliklerinden konuşalım. X ve Z kuşakları arasında adeta arabulucu rolünü üstlenen Y kuşağı, oldukça özgüvenlidir, değişime açıktır ve esneklikten hoşlanır. Eğitime önem verir ve para kazanma odaklı değildir. Y kuşağının marka sadakati yoktur ve bu durum tüketim davranışlarına da yansımaktadır.
Peki, Y kuşağına nasıl liderlik edilir?
Y kuşağı sorgulayıcı bir nesil olduğu için siz de açıklayıcı bir yönetici olmaya çalışın. Bir iş verdiğinizde, “Neden bu iş yapılmalı? Neden bu iş böyle yapılmalı? Bu iş firmaya nasıl bir katkı sağlıyor?” sorularının cevaplarını vermeye çalışın. Bir şey istediklerinde ve hayır dediğinizde, “Çünkü ben öyle söylüyorum.” deyip geçmeyin, neden olmayacağını anlatın. Onların bu soruları size yöneltmeleri otoritenize karşı çıktıkları anlamına gelmiyor, sadece bir şeyleri daha iyi anlamaya çalışıyorlar.
Y kuşağı oldukça özgüvenlidir ve hemen her işi yapabileceklerine inanırlar. Onlara görev verdiğinizde o iş için hazır olup olmadıklarına bakın ve ihtiyaçları olan şeyleri verin, bu sayede yüksek bir performans sergileyebilirler çünkü her şeyi daha hızlı ve daha iyi yapmak istiyorlar.
Onlara özgürlük verin ve esneklik tanıyın. Y kuşağı kariyer yapmak istiyor, ancak bunu yaparken hayatlarını bu uğurda feda etmek istemiyorlar. Bu sebeple iş-yaşam dengesine oldukça önem veriyorlar. Ayrıca işe giriş çıkış saatlerinin çok sıkı bir şekilde denetim altında tutulmasını da istemiyorlar. Y kuşağına göre yapmaları gereken işleri vaktinde tamamladıkları sürece işe giriş çıkış saatleri çok da önemli değil.
Bireyselliklerini takdir edin, onlara değer verdiğinizi gösterin. Y kuşağını dikkate aldığınızı göstermek için karar alma süreçlerine onları dahil etmek etkili bir yöntem olabilir.
Y kuşağı etik değerlere ve adilliğe önem verirler. Onlara karşı dürüst olmadığınızı hissederlerse tatmin olmazlar. Bu sebeple onlara karşı açık ve dürüst olun, saygılarını kazanmaya çalışın.
Y kuşağı iş yerlerinin bir miktar zorlayıcı olmasını bekliyorlar. Kolay işlerde performanslarını tam anlamıyla kullanamayacakları için motivasyonları düşecektir. Unutmayın, özgüveni yüksek olan bu insanlar kolay işlerle tatmin olmayacaklardır.
Y kuşağı için misyon ve vizyon oldukça önemlidir. Bunları çalışanlarınıza açık bir şekilde anlatırsanız neye hizmet ettiklerini görüp firmayı daha çok benimseyeceklerdir.
Y kuşağı bir şeyler başarmaya oldukça hevesli ve istekli bir nesildir. Onlara bir şeyler yapmak için fırsat tanır, tecrübe kazandırırsanız bunun işyerinize katkısı oldukça yüksek olacaktır.
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.